Winter

Project menselijk lichaam

Het menselijk lichaam, The human body, 

 

Op 26 september starten wij met het eerste project van dit schooljaar. Dit project gaat over het menselijk lichaam. Voor de bovenbouw hebben wij het “The human body”  genoemd. 

Dit onderwerp is door de kinderen zelf bedacht en sluit dus aan bij de vragen die bij de kinderen leven. Vorig jaar hebben de leerlingen uit de leerlingraad in de klassen gevraagd waar de nieuwe projecten over zouden moeten gaan. Daar zijn toen een aantal onderwerpen uitgekomen.  

 

Uit deze onderwerpen heeft het team toen weer een keuze gemaakt. We starten met dit onderwerp omdat we de kinderen er van bewust willen maken dat wat zo gewoon lijkt eigenlijk heel bijzonder is. Het feit dat alles aan je lijf werkt zoals het zou moeten werken is voor de meesten van ons heel normaal. Maar lang niet voor iedereen.  

Met de kinderen willen we ons verwonderen over het feit dat je lichaam al die dingen zomaar kan. En we willen onderzoeken hoe dat dan kan en werkt. Hoe kan het dat je arm omhoog gaat als je iets wilt oppakken? Hoe kan het dat je gewoon adem haalt als je slaapt? Hoe maakt je lichaam van al dat eten poep en plas en wat is de functie van eten? Allemaal vragen die voor ons volwassenen misschien heel normaal zijn, maar niet als je nog jong bent. 

In de hogere groepen zal er ook aandacht zijn voor de geest. Hoe werkt het bijvoorbeeld met verslavingen? Wat is depressiviteit? Enz.. 

 

Alles natuurlijk op het niveau van de kinderen. Het mooie van dit onderzoeken is dat iedereen zijn/haar eigen onderwerp kan bepalen waardoor kinderen gemotiveerder aan de slag gaan. Een ander voordeel is dat de nieuwsgierigheid en het talent van de kinderen bepalen hoe en hoever hun onderzoek gaat en op welke manier ze deze informatie verwerken en presenteren. Hierdoor kunnen de kinderen gemotiveerd op hun niveau aan het project werken. 

 

De start is dus op 26 september. Deze start is voor de kinderen en zal verzorgd worden door de leerkrachten. Tijdens de uitvoering van het project willen we de kinderen zoveel mogelijk informatie geven en gelegenheid geven deze te vinden. Wij proberen voor iedere leeftijd een excursie of spreker te vinden die bij dit onderwerp aansluiten. U moet dan denken aan een bezoek aan het ziekenhuis en het gezondheidscentrum, een bezoek van de ambulance en een excursie naar Bodyworlds in Amsterdam. 

Wanneer u denkt dat u een waardevolle bijdrage kunt leveren omdat uw vak of hobby aansluit bij dit onderwerp meldt dit dan bij de leerkracht(en) van uw kind(eren). Ook als het voor een andere groep is dan waar uw kind(eren) in zit(ten). 

 

De afsluiting is op vrijdag 9 november. Hoe dit precies plaats zal vinden volgt nog informatie over, maar houd die datum vast vrij in de agenda. De verwachting is in ieder geval dat de jongere groepen weer op de ochtend presenteren en de oudere in de middag. De resultaten zullen ook de week daarna nog in de middenruimte liggen voor belangstellenden die er niet op vrijdag bij kunnen zijn. 

Voor een volgend project (ruimtevaart) gaan wij kijken naar een andere dag voor de presentaties om belangstellenden die niet op vrijdag kunnen tegemoet te komen.