hele plein allen onherkenbaar

Continu verbeteren op 3sprong

Op 3sprong zijn we voortdurend op zoek naar manieren om ons onderwijs te verbeteren. Belangrijk daarbij vinden we input van onze leerlingen. Continu verbeteren is niet iets erbij, maar is een andere manier van werken.

 

Uitgangspunt is dat we de kinderen meer betrekken bij en bewust maken van hun eigen leerproces. Het gevolg hiervan is dat kinderen gemotiveerder zijn om aan de doelen te werken en het maximale er uit te halen.

Dit doen we onder andere door met de groepen of individuele kinderen in gesprek te gaan over resultaten en doelen. Kinderen geven in een aantal gevallen zelf aan waaraan ze willen werken en hoe. Dit geldt zowel in groepsverband als individueel.

 

In groepsverband gebeurt dit in een groepsvergadering aan de hand van een databord. Op dit bord brengt de groep de behaalde groepsresultaten in beeld en bespreekt deze. Het gaat in dit geval altijd over de gemiddelde resultaten van de hele groep. Niet over individuele resultaten. Bij gemiddelde resultaten doet ieder resultaat van ieder kind er toe. Ook de leerling die meer moeite heeft met het vak heeft namelijk invloed op het gemiddelde.

 

Individuele resultaten en doelen worden besproken in een kindgesprek tussen leerkracht en leerling. Samen gaan ze op zoek naar wat het kind wil, kan en nodig heeft. Ook dit wordt op papier gezet. De bedoeling is dat hiervoor een protfolio wordt ontwikkeld voor en door het kind.

 

Omdat continu verbeteren een manier van werken is voor de hele school vinden deze processen ook plaats op schoolniveau binnen het team. Aan de hand van een databord vindt er een leerkracht geleide teambespreking plaats en we zijn bezig met het ontwikkelen van een gesprekscyclus, waarin het teamlid aan zet is en niet de directie.