4 Orka’s

Dinsdag 3 september begint het nieuwe schooljaar weer. Wij hopen dat jullie er allemaal net zo veel zin in hebben als wij. De lokalen zijn weer schoon en (bijna) helemaal ingericht. De eerste vergadering en studiedag voor het team zijn alweer achter de rug. Wij zijn er helemaal klaar voor om samen met de kinderen er een mooi en leerzaam jaar van te maken. 

Hiermee willen wij u informeren over een aantal zaken die van belang zijn om te weten.
 

Leerkrachten 

Juf Lonneke 

alle dagen 

l.beek@scpo-lelystad.nl 

Ik ben Lonneke. Ik ben 39 jaar. Sinds mijn afstuderen woon ik nu 16 jaar met mijn man in Lelystad. We hebben 3 kinderen. 

Van oorsprong ben ik een Rotterdammer.  

Ik heb in Lelystad in alle groepen lesgegeven. Inmiddels is dit mijn negende jaar op 3Sprong en heb ik ook alle bouwen wel ervaring.  

Vanwege de krapte in de opvang en de verantwoordelijkheden voor mijn gezin, werk ik op maandag alleen tijdens schooltijd van mijn kinderen (8.40 uur -13.45 uur).  

De Krokodillen starten bij de gym en aan het eind van de dag wordt de klas overgenomen door een stagiaire en een collega.  

Ik heb zin een gezellig, leerzaam jaar met de kinderen en jullie als ouders en verzorgers.  

Juf Els                                   

Maandag,  dinsdag,  woensdag 

e.vanzuthem@scpo-lelystad.nl 

Mijn naam is Els van Zuthem.  

Ik ben 56 jaar en ben niet geboren, maar wel getogen in Lelystad.  

Ik ben getrouwd met Marcel en  we hebben 3 dochters, waarvan er al 2 (Lisette en Anouk) het huis uit zijn en de jongste (Eva) nog thuis woont.  

Inmiddels werk ik al 36 jaar met veel plezier in het basisonderwijs en heb alle groepen al wel een keer gehad.  

Komend jaar sta ik in groep 4 en samen met mijn collega’s, de kinderen en hun ouders gaan we er weer een fijn, gezellig en leerzaam jaar van maken.  

Juf  Priscilla 

Donderdag en vrijdag  

Mijn naam is Priscilla.
Samen met mijn partner woon ik in Almere en hebben we 3 kinderen.
Ik werk al 25 jaar met kinderen en ben sinds vorig schooljaar met veel plezier werkzaam op de 3Sprong. Ondertussen ben ik ook bezig met de Pabo.
Mijn hobby’s zijn muziek luisteren, lezen, knutselen en (salsa) dansen.
Ik kijk uit naar een mooi en gezellig jaar!

 

Schooltijden, BSO, brengen en halen van de kinderen: 

Vanaf 08.20 uur gaat de deur open. We verzamelen aan de waterkant in een rij en gaan gezamenlijk per groep naar binnen. Na een aantal weken mogen de kinderen zelf naar binnen nadat ze de leerkracht goedendag hebben gezegd. Zodra dit verandert laten we het u weten. Na schooltijd lopen wij met de groep mee naar buiten en kunt u de kinderen op dezelfde plek aan de waterkant ophalen.  

De lestsjden zien er als volg uit: 

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: 8.30u-14.15u. 

Woensdag: 8.30u-12.30u. Op maandag starten de Krokodillen met gym. Zij starten dan in de gymzaal aan de Voorstraat.  

Indien uw kind na school naar de buitenschoolse opvang gaat, horen wij graag om welke dagen het gaat. Ook als het om dezelfde dagen gaat als vorig jaar. 

Alle dagen, behalve de woensdag, nemen de kinderen een pauze-hapje en lunch mee naar school. Dinsdag en donderdag zijn onze “gruitdagen” en mogen zij alleen fruit/groente mee voor de kleine pauze. De eet-pauzes zijn kort (meestal 10-15 minuten) en u kan dan het beste bepalen hoeveel uw kind binnen die tijd kan eten. 

 

Bijzondere/vrije dagen 

In de tweede week zullen er twee inkijk momenten van 08.20 uur tot 08.45 uur zijn. De dagen krijgt u komende week te horen via Parro. U bent dan van harte welkom om een kijkje in de klas te nemen.  

 

Op maandag 16 september om 9 uur kunt u zich inschrijven voor de omgekeerde tienminutengesprekken. U kunt belangrijke informatie over uw kind doorgeven zodat wij hier rekening mee kunnen houden en de optimale leeromgeving kunnen creëren. Denkt u hierbij aan: allergieën, medicatie, gezinssituatie, maar ook aan de talenten die uw kind bezit en waar hij/zij blij van wordt.  

Op donderdag 12 september hebben wij een informatie avond.  

Verder kunt u op de website de vakanties/vrije dagen en studiedagen terugvinden. Ook ziet u wanneer de 10-minutengesprekken, vieringen, toetsweken en de project-afsluitingen plaatsvinden.

Kamp 

In de eerdere kampbrief heeft u al het een en ander kunnen lezen. We gaan met de Zeesterren, Krokodillen en Flamingo’s een dag op kamp. Zonder slapen een dagje op reis is al spannend genoeg. Voor de kinderen, de leerkrachten en wellicht ook voor ouders 😉 

De kamplocatie heet kampeerboerderij de Zandkamp in Ermelo. Op de site kunt u alvast een kijkje nemen: http://home.kpn.nl/zandkampweg/ 

De kinderen gaan met de hele klas in een bus onder begeleiding van de leerkrachten. Het hele kamp verblijven we op de Zandkamp, dit is een afgezet terrein. Het kamp zal in het teken staan van elkaar leren kennen. Dit doen we door middel van echte kampactiviteiten; spelletjes, samen eten en natuurlijk een afsluitende disco.  

Donderdag 19 september 

8.30 uur verzamelen in de klas  

9.15 uur vertrek bus naar Ermelo. U kunt komen zwaaien.  

10.00 uur aankomst in Ermelo 

19.00 uur vertrek uit Ermelo 

19.45 uur aankomst op school. Na afmelding mogen de kinderen mee naar huis.  

 

De kosten voor het kamp zijn 40 euro.  

U kunt dit bedrag met QR code betalen op de informatieavond.  

Meenemen 

Het is de bedoeling dat de kinderen zelf een lunchpakketje meenemen op kamp. We hopen natuurlijk op een mooie, droge dag. Mocht het modderig zijn, dan is een extra set kleding ook handig. We zijn namelijk de hele dag buiten.  

Vrijdag 20 september 

Op deze dag hebben we nog een extra kampdag. De kinderen mogen in pyjama naar school, deze mogen ze showen op de ‘pyjama modeshow’. Ook organiseren we die dag een speurtocht en een open podium. Wellicht wilt uw kind iets instuderen?   

 

Speelgoed en spullen van thuis 

Om afleiding te voorkomen is het niet gewenst dat kinderen spullen van thuis meenemen. Rond de vakanties of op bijzondere dagen hebben wij een speelgoedmiddag. Hier mogen de kinderen, op eigen risico, iets meenemen van thuis. Graag iets waar kinderen samen mee kunnen spelen. Dat is wel zo gezellig in de klas.  

 

De kinderen krijgen van school schrijfgerei en andere leermiddelen. Het is niet nodig om zelf spullen mee te nemen. Het mag wel mits het een klein etuitje is dat in het laadje past. Hier mag soms mee gewerkt worden. De kinderen krijgen elke week een leesblad mee, dus een elastiekmap kan handig zijn in de tas. 

 

Gym 

We hebben twee keer in de week gymles van juf Remke.  

De gymdagen voor de Orka’s zijn maandag en donderdag.  

De oude Krokodillen starten op maandag met gym. U brengt uw kind dan direct naar de gymzaal (in de Voorstraat). Het is de bedoeling dat de les om 8.30 uur kan starten. Helpt u mee met omkleden? De kinderen hebben gymkleding en gymschoenen nodig. De gymtas gaat aan het einde van de schooldag weer mee naar huis.   

Juf Remke houdt bij als de kinderen hun gymkleding vergeten. Wanneer dit te vaak gebeurt kan het zijn dat uw kind een keertje niet mee mag gymmen. We vinden dat de kinderen ook zelf verantwoordelijk zijn hiervoor.  

 

Projecten 

We hebben naast een hele leuke lees- en rekenontwikkeling, ook weer veel aandacht voor wereldoriëntatie. Dit doen we in de projecten en de leerexpeditie (LEX).  

We hebben dit jaar de projecten; wij samen (sociaal emotioneel), gezondheid, de ruimte, geschiedenis en voor een ander. In de jaarkalender op de site kunt u meer informatie vinden over de data. 

 

De kinderen gaan ook hun LEX onderwerp verdiepen. Hetzelfde onderwerp als afgelopen jaar. We zullen in het najaar eerst eens van elkaar horen wat we al weten. Daarna werken we er een aantal keer aan in de klas en mogen de kinderen ook thuis weer verder met hun onderzoeksvragen. In maart zal er een tussenpresentatie zijn. De kinderen vertellen in een kleine groep wat ze hebben geleerd en ontdekt.  

Geïnspireerd en beoordeeld door hun klasgenoten werken we er nog verder aan. En dan zal er aan het eind van het schooljaar een presentatiemoment zijn waarbij de kinderen laten horen hoeveel ze dit jaar hebben geleerd over hun onderwerp.  

 

Werken in leersprongen 

Nu we zulke mooie lokalen hebben gaan we stap voor stap meer samenwerken. Daar gaan we na de herfstvakantie op dinsdag- en vrijdagmiddag gebruik van maken. U kunt hierbij denken aan een knutselcircuit of de mogelijkheid om met andere kinderen aan het project te werken.  

 

Verjaardagen 

De verjaardagen vieren we met elkaar in de klas. De kinderen mogen ook trakteren bij de juffen op de benedenverdieping. Wij vinden het fijn als we van tevoren weten wanneer uw kind gaat trakteren voor zijn/haar verjaardag. Kleine, gezonde traktaties worden gewaardeerd. 

 

Communicatie en contact:  

Wekelijks ontvangt u op vrijdag via de Parro een nieuwsbrief van juf Nicole.  

Als het goed is bent u inmiddels ook gekoppeld aan Parro.  

Via Parro kunt u ons korte mededelingen doorgeven en de absentie van uw kind doorgeven. Wij kunnen dan zien waarom uw kind niet aanwezig is.  

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u iets bespreken? Dat kan! U kunt ons na schooltijd benaderen of mailen om een afspraak te maken.  

Verder verwijzen wij u naar de website waar informatie te vinden is over de school. 

Wij wensen alle kinderen en ouders een goed schooljaar toe! 

 

Met vriendelijke groet, 

 

Juf Lonneke, juf Priscilla en juf Els 

 

 

 

 

Hieronder vindt u meer vakinhoudelijke informatie voor de leerjaren 3 en 4.  

 

 

Groep 3 

 

Leren lezen 

Kunt u het al geloven? Volgend jaar zit uw kind op de achterbank naar de vakantie helemaal verdiept in zijn leesboek! Wij weten dat het kan. In het eerste half jaar leren we alle letters van Zoem de bij, maar leren we ook al direct lezen en spellen. Ons eerste dictee is al in het najaar.
 

We besteden 8,5 uur per week aan het leren lezen. Het is belangrijk dat de kinderen veel oefenen, op school maar ook thuis. Daarom geven we elke woensdag een leesblad mee, passend bij het lesniveau van de komende week. Zo kunt u thuis ook oefenen. Het eerste blad dat uw kind mee krijgt zit in een mapje, de bedoeling is dat de andere leesbladen daar ook in komen, zo ontstaat er een leesmap voor thuis. Het is goed voor de kinderen om iedere dag even 5 minuutjes te lezen. De kracht van het leren lezen zit in het herhalen van woordrijtjes en stukjes tekst, op deze manier ontstaat er een goed woordbeeld.  

We streven ernaar dat de kinderen snel ‘zoemend’ gaan lezen. Zoemend lezen – Hoe doe je dat? – Uitgeverij Zwijsen – Bing video 

 

De kinderen krijgen dit mapje bij de start van kern 1 mee naar huis, dit is na kamp. Hier zitten ook flitsletters in. Wanneer u deze letters uitknipt heeft u ‘flitskaarten’. U kunt dan om de beurt vragen of uw kind de letter kent.  

 

Voor de kinderen die makkelijker door de leesstof heen gaan, is er een uitdagender programma in de klas. Deze heet ‘zon.’ Dit is voor de leerlingen die zelfstandig kunnen lezen en werken. Ook de leesbladen voor thuis zijn voor hen uitdagender.  

 

De kinderen bij wie het lezen minder makkelijk op gang komt, krijgen elke periode flitswoorden mee naar huis. Zodat ze thuis niet alleen de letters, maar ook de woorden elke dag kunnen herhalen.  

   

Na de letter- en woordjes toets van kern 1 hoort u van ons in welke aanpak uw kind zit. (intensieve-, basis- of verrijkingsaanpak).  

 

Hier onder ziet u de letters die per kern worden aangeboden. Van uw kind hoort u welke letter er is aangeboden.  

Na iedere kern is er een woordjestoets. De uitslag hiervan krijgt uw kind mee naar huis, zo blijft u op de hoogte van de vorderingen van uw kind. Dit jaar zullen niet alle toetsen door de leerkracht worden afgenomen. We gaan leerlingen ook de toetsen bij elkaar laten afnemen, als oefen moment. Landelijk is de trend dat niet elke 3 weken alle kinderen meer getoetst hoeven te worden. Dit vinden we zonde van de lestijd. 

 

In januari en juni zijn er algemene toetsen van lezen om het leesniveau te bepalen, AVI (tekst) en DMT (woordjes). Er kan ook AVI worden getoetst in het najaar als dit passend is.  

 

Kern S  : i – k – m – s  

Kern 1  : p – aa – r – e – v 

Kern 2 : n – t – ee – b – oo 

Kern 3  : d – oe – z – ij – h 

Kern 4  : w – o – a – u – j                            

Kern 5  : eu – ie – l – ou – uu 

Kern 6  : g – au – ui – f – ei   

 

In het mapje (krijgt u na kern 1) vindt u nog leestips en een blad waarop u de vorderingen kunt bijhouden.  

 

Rekenen 

Naast het leren lezen gaan we ook op ontdekking door de wereld van getallen.  

We leren in groep 3 rekenen tot 20 en tellen tot 100.  

Om een goede rekenbasis te hebben beginnen we met het splitsen van getallen. Ik heb 5 bloemen; 3 roze en 2 groenen. 5 is dus 3 en 2. Pas vanaf januari gaan we dit vertalen in de ‘wiskunde taal;’ 3 + 2 = 5 

Wilt u oefenen thuis. Dan is het leuk om een splitsmachine te maken.  

We gaan dit jaar nog meer werken vanuit spelend leren. Hierdoor maken wij de keus om niet alle lessen in het schrift te maken. Maar dit ook te vervangen door spel.  

Het kan dus voorkomen dat schriften niet volledig ingevuld zijn.  

 

Schrijven 

In het leesmapje vindt u ook de letters zoals we die leren schrijven. We leren de letters schrijven op de dag dat we ze ook leren lezen. Na een half jaar kunnen we dus alle letters schrijven. Dan gaan we de letters ook aan elkaar vastplakken. Het is voor de ontwikkeling van de hersenen heel belangrijk gebleken om aan elkaar te schrijven. Ook als de kinderen in groep 8 uiteindelijk kiezen voor een ander handschrift.  

We schrijven met driehoekige potloden.  

 

 

 

Groep 4 

 

Leren lezen 

Vorig schooljaar hebben de kinderen leren lezen en wat doen zij dit al goed! Dit jaar trainen we het technisch lezen verder. Zodat de kinderen vlot een tekst kunnen lezen.  

Daarnaast hebben we ook lessen in leesbegrip, begrijpend lezen.
We lezen dan een tekst en die tekst bestuderen we een aantal keer.   

 

Belangrijk voor het lezen blijft dat er leeskilometers gemaakt moeten worden. Dit zullen wij op school gaan doen, maar wij vragen ook of u het thuis kunt stimuleren.   

 

Taal en spelling 

We hebben sinds dit schooljaar een nieuwe taalmethode; Nieuw Nederlands Junior. Nieuw Nederlands is de naam van de taalmethode die op de middelbare school gebruikt wordt. Wij gaan nu werken met de juniorlijn, voor de basisschool.  

 

De kinderen gaan elke 4 weken werken naar een eindproduct. Tijdens de taal- en spellingslessen leren zij taalinhoudelijke regels, die ze dan gaan toepassen in eindproducten.  

We gaan het komend schooljaar een poster maken, een prentenboek, een advertentie, een speurtocht, versjes en gedichten schrijven, een verslag met plaatje, discussiëren met een stelling en een verhaal maken.  

 

We gaan deze lessen aanpassen aan de thema’s die we doen op school. Dus u zult tijdens de presentaties vast het een en ander terug zien hiervan.  

 

Met spelling leren we de spellingsregels, die we dan ook in de eindproducten te gaan toepassen.  

 

Rekenen 

Wij gaan in groep 4 rekenen tot 100. We leren de kinderen dit door middel van de getallenlijn.  

Halverwege het jaar leren de kinderen vermenigvuldigen.  

De kinderen leren eerst wat dit betekent, daarna gaan we de tafels oefenen zoals u ze ook heeft geleerd. We zullen u hierin meenemen in de loop van het schooljaar. 

 

Schrijven 

Het is voor de ontwikkeling van de hersenen heel belangrijk gebleken om aan elkaar te schrijven. Ook als de kinderen in groep 8 uiteindelijk kiezen voor een ander handschrift.  

In groep 4 gaan we daarom verder met het netjes schrijven van de letters aan elkaar.  

Ook leren we de hoofdletters te schrijven.  

 

Verkeer 

We starten ook met verkeerslessen. Door middel van filmpjes en opdrachten worden de kinderen redzamer in het verkeer.