project 'Reis mee'

Thema 'uitvindingen'

Allereerst natuurlijk voor iedereen een gelukkig, gezond en leerzaam jaar toegewenst!

 

Met de start van het nieuwe kalenderjaar is er ook de start van het nieuwe project met het thema “uitvindingen”. Dit project is geopend op woensdag 7 januari en wordt afgesloten op vrijdag 14 februari. Dit is de vrijdag voor de voorjaarsvakantie.

In deze weken zullen alle soorten uitvindingen centraal staan binnen het onderwijs van onze school. Van Thomas Edison tot Henry Ford en van Graham Bell tot Hedy Lamar. Kinderen gaan op (onder)zoek naar bekende uitvindingen, uitvinders en de verhalen er achter. Want vooral die verhalen blijken interessant te zijn.

Zelden blijkt de persoon die geregistreerd staat als de officiële uitvinder ook daadwerkelijk degene die als eerste met goede ideeën kwam. Zo vlogen de gebroeders Wright als eerste gemotoriseerd boven onze aarde, maar was Leonardo Da Vinci hierover al aan het tekenen in zijn tijd (rond 1500). Ook zou de Fransman “Ader” al 50 meter hebben gevlogen in 1886 met een stoommotor.

Vooral verhalen over hoe sommige voorwerpen zijn ontstaan zijn interessant om te lezen.

 

Niet alleen de uitvindingen van anderen zullen centraal staan in de komende weken. Ook de ideeën en uitvindingen van de kinderen gaan een prominente rol innemen binnen het project. We willen als school graag een oud televisieprogramma uit het stof halen en nieuw leven inblazen met de kinderen. Misschien kent u het programma “Het beste idee van Nederland” nog wel. Wij willen in de komende weken aan de slag met “Het beste idee van 3sprong”. Dit geldt voor de groepen 5 tot en met 8.

Hiervoor zullen voorrondes worden gehouden in de klassen. Uit iedere groep worden de 3 beste ideeën gekozen. Op maandag 10 februari zal er een jury vanuit de school (meester Chris, juf Irma en een leerling) in iedere klas deze 3 presentaties bekijken en per groep de beste uitkiezen en voorzien van feedback richting de finale.

 

De finale is op vrijdagmiddag 14 februari vanaf 13.15 uur en hiervoor zijn alle ouders van de groepen 5 tot en met 8 uitgenodigd. Nb. Bij grote belangstelling gaan ouders/verzorgers van de finalisten voor. Alle ideeën worden dan gepresenteerd aan de ouders en een vakkundige jury die, bij voorkeur, bestaat uit ouders die verstand van zaken hebben en die uitvindingen en ideeën vanuit hun vakgebied kunnen beoordelen. Voor deze jury zijn we op zoek naar 3 mensen die dit willen doen. Het hoeven niet persé ouders te zijn, het mag ook iemand zijn die u kent en waarvan u weet dat hij/zij dit goed kan. Juryleden mogen natuurlijk geen persoonlijke banden hebben met de finalisten. U kunt dit opgeven bij de leerkracht van uw kind(eren).

 

Na de presentaties gaat de jury in overleg en kunnen de ouders in de klassen kijken naar de andere presentaties en ideeën van de kinderen. Dit zal ongeveer van 14.00 tot 15.00 uur zijn. Dit is de richttijd voor ouders die de presentaties niet bijwonen. Om 15.00 uur is dan de prijsuitreiking van “Het beste idee van 3sprong”. En daarmee sluiten wij het project “uitvinders” af.

 

Wij hopen weer op uw belangstelling en medewerking. Wij houden ons aanbevolen voor gastlessen, ideeën en materialen. Samen kunnen we er een leuk en leerzaam project van maken.

 

Chris Klaver